Scherp bij koeien voorkomen met een maagmagneet

Gepost door vdbelt 19-12-2017 0 Reactie(s)

 Scherp voorkomen met een maagmagneet


 

Een koe is een herkauwer, dit betekend dat de koe snel vreet om het vervolgens op een later moment het opgenomen voer te gaan herkauwen. Een negatief gevolg van het snelle vreten is dat er ook dingen mee naar binnengaan die niet in de koe horen, zoals spijkers, krammen, stukjes ijzer enzovoort. De lichtere voorwerpen verlaten vaak via de mest de koe maar de zwaardere voorwerpen zakken in de netmaag van de koe naar de bodem. Wanneer deze voorwerpen op de bodem van de netmaag zijn beland kan dit vaak geen kwaad, de koe ondervindt hier geen hinder van. De koe krijgt pas last wanneer de voorwerpen die zij heeft opgegeten scherp zijn. Deze scherpe voorwerpen kunnen door de pensbewegingen in of zelfs door de maagwand prikken en dit kan een ontsteking veroorzaken.

 

Uit onderzoek is gebleken dat 10% van de koeien aantastingen in de netmaag of pens hebben. Het onderzoek heeft bewezen dat er een gigantische vermindering is in voorkomen van traumatische netmaagaantastingen bij koeien die een maagmagneet hadden verkregen in tegenstelling tot de koeien zonder een maagmagneet.

 

Om blijvende schade aan de koe haar maag te voorkomen kan er met behulp van een maagmagneetschieter een maagmagneet via de bek ingebracht worden. De maagmagneet vangt scherpe dingen in de maag en voorkomt zo dat scherpe voorwerpen schade aanrichten. De maagmagneet blijft levenslang in de koe haar netmaag, zij ondervindt hiervan geen hinder.


 

Advies: Het preventief toedienen van een maagmagneet  bij iedere vaars voorkomt veel negatieve gevolgen.


 

Bekijk onze Maagmagneet en Maagmagneetschieter in onze webshop.

 

Laat een reactie achter