Ernstige uiersmet aanpakken

Gepost door vdbelt 15-04-2019 1 Reactie(s)

Uiergezondheid is van groot belang bij hoogproductieve melkkoeien, steeds vaker is ook Udder Cleft Dermatitis (UCD) oftewel uiersmet een waargenomen aandoening. Uiersmet komt voor in twee vormen, we spreken dan ook van milde uiersmet en ernstige uiersmet. UCD is al snel een chronische aandoening en daarom is het structureel screenen van het koppel van groot belang. Screen uw koppel regelmatig met een spiegeltje, zodat een interventie vroegtijdig opgestart kan worden. Uiersmet zit vaak tussen de voorste delen van de uier en de buik en/of tussen de voorste kwartieren. Het ontstaan van deze aandoening is soms lastig te verklaren evenals het verloop.

 

Wat is Botop?

Voor de behandeling van ernstige UCD (bij voorkeur ≤5cm) is er Botop. Botop is een enzym algino-gel.

Hoe pas ik Botop toe?



Stap 1 Reinigen
Maak na het melken de uiersmetplekken schoon met lauw-warm water. Verwijder zo oude gelresten, korsten, zaagsel en mest.
 

 

Stap 2 Drogen
Is de beschadigde huid goed gereinigd, dan is het vervolgens belangrijk om de huid goed droog te maken. Dit moet bij voorkeur gebeuren met een schone papieren of katoenen doek.
 

 

Stap 3 Smeren
Breng een laagje BoTop®-gel op de huid aan, houd hierbij een laagje aan met een dikte van 4 tot 5 mm. Voor een optimaal effect van de gel is het raadzaam om eventueel necrotisch weefsel vooraf weg te snijden. Het aanbrengen van BoTop® moet gebeuren met een schone en droge handschoen. Het is belangrijk dat de huid volledig wordt bedekt, omdat de gel rechtstreeks contact moet maken met de beschadigde huid.

 

Meer informatie over Botop vindt u op onze productpagina.

 

Wist u dat?
Botop qua toepassing niet indicatie of dierafhankelijk is, waardoor het dus breed ingezet kan worden bij beschadigingen van de huid. Ook voor toepassingen bij bijvoorbeeld paarden, schapen, geiten, varkens, katten of honden. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op Van de Belt Agri Service via info@beltagri.nl of bel met Rien van de Belt 06 54901435.

 

De universiteit van Utrecht en de ULP hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van twee verschillende behandelingen op UCD. U kunt het gehele onderzoek, hier lezen: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030218306313