Zomerwrang

Gepost door vdbelt 19-05-2020 2 Reactie(s)

Van vliegenoverlast naar zieke koe

 

Wat is zomerwrang?

Zomerwrang wordt ook wel zomermastitis genoemd en is een uierontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt overgebracht door vliegen, die vooral in de zomer, bij hogere temperaturen aanwezig zijn. Vooral bij warm vochtig weer, een bosrijke omgeving en/of zandgronden zijn de omstandigheden voor zomerwrang positief.

 

Ziektebeeld bij zomerwrang

Een kwartier dat besmet is met zomerwrang of zomermastitis is hard, gespannen, opgezwollen en rood. Soms is de melk vies, etterig en stinkend. De koeien die last hebben van zomerwrang zijn vrij erg ziek en hebben naast koorts, gebrek aan eetlust ook de behoefte om zich af te zonderen van de groep.

 

Hoe is zomerwrang te voorkomen?

Zomerwrang is te voorkomen door preventieve bescherming van uw vee, met name droogstaande koeien, vaarzen en hoogdrachtige koeien zijn vaak vatbaar. Start daarom op tijd met vliegenbestrijding, bij goede preventieve bescherming tegen vliegen is het risico op zomerwrang veel lager. Hiervoor kunt u onder andere de Boviclip en Tectonik pour-on in zetten. Vliegen worden aangetrokken door de melk, die bijvoorbeeld in melkdruppels aan de spenen hangt. Ook hier kunt u kiezen voor een preventieve aanpak en dippen met een desinfecterend middel. Ecolab IO Shield Dip en Hypred HM Vir Film zijn hiervoor een logische keuzes, door de beschermende laag die om de speen wordt gelegd. 

 

Aanpak bij besmetting met zomerwrang

Een preventieve aanpak werkt bij zomerwrang beter als de behandeling van bacterie zelf. Door het vele pus is het vaak moeilijk om een behandeling uit te voeren. Wel is belangrijk om het uier regelmatig leeg te trekken, zodat de genezing tot stand komt en de pus verdwijnt.