-
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Zout is een onmisbare voedingsstof in het rantsoen van de melkkoe. Zout speelt onder andere een rol bij de vruchtbaarheid, de melkgift en de algehele gezondheid van de melkkoe. Een melkkoe verliest relatief veel zout doordat zij melk produceert. Hierdoor kunnen melkkoeien al snel te maken krijgen met een tekort aan zout.
Zout heeft de vorm van een kristal en bestaat uit Chloride (Cl) en Natrium (Na).
Iedere melkkoe heeft een individuele zoutbehoefte die onder andere afhankelijk is van:
Drachtstadium
Groei
Lactatiestadium
Leeftijd
Lichaamsgewicht
Melkproductie
Melkkoeien krijgen zout (chloride en natrium) via gras, hooi, kuil en krachtvoer. Het natriumgehalte in gras, hooi en kuil varieert door verschillen in type bodem, type gras, bemesting en grondsoort. Door middel van het strooien van stikstof kan het natriumgehalte op een perceel worden verhoogd. In voedingsmiddelen zoals krachtvoer en mengvoer, wordt vaak een standaard hoeveelheid chloride en natrium toegevoegd. Door de toevoeging van zout stijgt de smakelijkheid.
Een tekort aan zout is een tekort aan natrium. De symptomen bij een tekort zijn:
Lagere voeropname
Dalende melkgift
Verminderde groei
Verhoogde wateropname
Likzucht
Stijve houding
Toenemende urine productie
Aanvullen zoutbehoefte:
De behoefte aan zout (chloride en natrium) kan worden aangevuld door extra toevoegen van zout in het rantsoen. Zout kan los ter beschikking te stellen in bakken in de voergang of in de weide of in de vorm van een liksteen. Door het aanbieden van likstenen in de stal en/of weide kan de melkkoe vrijwillig zout opnemen na behoefte. Koeien kunnen bij een liksteen naar eigen behoefte zout en mineralen opnemen.
Naast voldoende beschikbaar zout is het belangrijk dat er verdeeld over stal/weide schone drinkbakken beschikbaar zijn, zodat bijvoorbeeld koeien lager in rangorde voldoende schoon drinkwater kunnen opnemen. Voor ons assortiment waterbakken klik hier.